Vaccineren op maat
De richtlijn voor vaccineren bij kittens is een vaccinatie op 9 en 12 weken. Vervolgens dien je de vaccinatie te herhalen op de leeftijd van 1 jaar. Maar is dit ook echt nodig? Of stoppen we op dit moment onnodig rommel in de kleine frummels?
Onder de honden begint titeren al een groot begrip te worden. Je ziet steeds vaker terug dat fokkers hun puppy’s titeren alvorens een vaccinatie te geven.
Wij hechten veel waarde aan “zo dicht mogelijk bij de natuur” en titeren ons kroost en hun ouder dieren dus ook!
Wat is titeren?
Titeren is vaccineren op maat. Dit betekend dat er wat bloed word afgenomen uit het oor om te zien hoe het met de antistoffen in het lichaam gaat. Zo weten we precies of de kleintjes nog voldoende antistoffen hebben en of een enting ook echt nodig is.
Kittens krijgen antistoffen mee vanuit de moeder. De eerste 48 uur krijgen de kittens deze antistoffen mee via de moedermelk(colostrum). Dit noemen we maternale antistoffen. De maternale antistoffen verdwijnen rond de leeftijd van tien tot zestien weken. In sommige gevallen zien we zelfs (door middel van titeren) dat er op twintig weken nog steeds maternale antistoffen aanwezig zijn.
” Zijn al die entingen echt nodig?!
Maar wat gebeurd er als er maternale antistoffen aanwezig zijn en er toch wordt ingeënt?
Wanneer we “klakkeloos” enten op 9 en 12 weken, stoppen we onnodig rommel in de kleine lijfjes van onze dierbare kittens. Als er op het moment van de enting nog maternale antistoffen aanwezig zijn, kan er een tegen reactie (entreactie) vanuit het lichaam komen waardoor het kitten klachten krijgt van de oorspronkelijk ingespoten ziekte. En dit willen we natuurlijk niet.
Als de moeder bij de bevalling niet voldoende antistoffen heeft, kunnen er ook geen antistoffen worden doorgegeven aan de kittens. Het is dus belangrijk dat we weten of de moeder over voldoende antistoffen beschikt, zodat zij deze door kan geven aan haar kroost.