transparant | vanuit vertrouwen | liefdevol | respectvol
Ons verhaal
Toen wij onze allereerste huisdieren kregen, Luna onze hond en Olifantje de kat heb ik mij nooit georiënteerd in wat een kat eigenlijk allemaal nodig heeft. Voor onze hond Luna voelde het allemaal als vanzelfsprekend. Eigenlijk heeft een hond enkel een warme mand nodig, heerlijke wandelingen en wat knuffels dachten wij. De poezen hebben vrijheid en blijheid nodig, dus mochten zij van ons ook buiten de tuin. Binnenshuis was er op een klein krabplankje na, niets in huis voor onze katten. Ook op gebied van voeding was het voor ons zeer eenvoudig; supermarkt brokjes voor de poezen en brokjes (op aanraden van de fokker) voor Luna.
Dit veranderde. Onze Luna kreeg een hele heftige allergische reactie. Waarop hebben we nooit kunnen uitsluiten. Maar, dit was voor mij het moment waarin er een omslag kwam in mijn denkwijzen. Ik ben mezelf onwijs veel gaan inlezen op gebied van voeding en kwam uit op KVV(kant en klaar vers vlees) en BARF(gehele stukken rauw ‘prooidier’). Deze overstap was snel gemaakt. Ook kwam ik door op natuurlijke Facebook groepen rond te struinen, het titeren van honden en het titeren van katten tegen. Dit alles wakkerde een vlammetje in mij aan. Ik werd zo blij van al deze nieuwe inzichten. Alles viel op zijn plek.
Onze poezen zijn samen met Luna over gegaan van supermarkt brokjes naar KVV en BARF. Door deze omschakeling ben ik mij ook steeds meer gaan verdiepen in wat een kat nu eigenlijk nodig heeft. De voeding was de eerste aanpassing. Maar waarom plaste de poes in de plantenbak, en waarom krabt zij aan mijn stoel? Meer en meer begon ik mij in te lezen.
Ons huis werd steeds meer een thuis voor onze katten en zo konden zij aan hun natuurlijke behoeftes voldoen.
De afgelopen 4 jaar heb ik de holistische visie en ‘denkwijze’ helemaal eigen gemaakt. Zonder dat ik door had dat mijn visie ook een bepaalde ’term’ of ‘naam’ had.
Wat is holistisch?
Holistisch is voor mij dat je kijkt naar het geheel. Er zijn namelijk verschillende factoren welke invloed hebben op de gezondheid van de kat. De leefomstandigheden, de voeding, de relatie met de eigenaar en/of andere huisdieren, hoe is de basis van de kat, de emotionele omgeving. Alle componenten beïnvloeden elkaar constant en werken als een dynamisch netwerk. Wanneer een kat in balans is, is deze in staat om zich onder alle omstandigheden aan te passen. Zo is de kat opgewassen tegen verstoringen vanuit de omgeving.
Gezond zijn is natuurlijk een breed begrip, want gezond zijn is meer dan niet ziek zijn alleen. Hoe de basis is van de kat, is de grondslag voor de kat om gezond te kunnen zijn en zich in gedrag ook gezond te kunnen uitten naar soortgenootjes. Het lichaam vormt een eenheid met elkaar. Lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn vormen een onlosmakelijk geheel. Wanneer er een verstoring is in een van deze componenten, kan de kat ziek worden.
Onze natuurlijke en holistische begeleiding
Wanneer je op google zoekt naar het holistische aspect voor dieren, kom je waarschijnlijk uit bij holistische diergeneeskunde. Een prachtig concept waarbij ik mij volledig bij aan sluit. Ga je naar een reguliere dierenarts, dan richten zij zich enkel en alleen op het bestrijden van symptomen(de klacht), bij een holistische aanpak kijk je verder dan alleen de klacht en pak je ook daadwerkelijk het probleem aan. Het komt namelijk vaak voor dat een probleem meerdere oorzaken heeft.
Ragdoll Cattery Close to Nature streeft naar het verbeteren en behouden van gezonde, evenwichtige en gelukkige Ragdolls. Het optimaliseren van de basis componenten. De voeding en leefomstandigheden zijn hierbij belangrijke kernpunten.
Titeren
Al onze poezen, katers en kittens worden door onze dierenarts aan huis getiterd. Wil jij je hier alvast meer in verdiepen? Ga naar het kopje ’titeren’ en lees hier alle informatie.
Natuurlijke producten
Voor ons is het van groot belang dat onze poezen zo min mogelijk chemische middelen toegediend krijgen. Zo blijft de darmflora goed en gezond. Daarom worden onze poezen niet klakkeloos ontvlooid of ontwormd. Wij sturen de ontlasting van de poezen elk kwartaal naar VPL het Woud, waar word gecontroleerd op wormen, coccidieen en Giardia.
Voeding
Met de juiste voeding is de kat gezonder en heb je minder kans om met de dierenarts te maken te krijgen. De kat is een carnivoor, en dus gemaakt voor het eten van rauw vlees. Onze poezen krijgen uitsluitend KVV (kant en klaar rauw vlees). Om het gebit goed te kunnen ‘poetsen’ geven wij onze poezen geregeld wat om te barfen (gehele stukken rauw ‘prooidier’). Vers vlees voeren is de manier om te zorgen voor een gezond gebit, allergieën te voorkomen, artrose te voorkomen en zelfs kanker te voorkomen.
Begeleiding met liefde en oog voor de omgeving
Wij geloven in een positieve begeleiding. Katten doen wat zij doen, vanwege hun instinct. Aan ons om hier op in te spelen. Wederzijds moet er gekeken worden naar de natuurlijke behoeftes. Niet alleen naar die van de mens, maar ook naar die van de kat. Voldoe je aan de natuurlijke behoeftes van de kat, dan heb je een gelukkige en stressvrije kat wat bijdraagt aan de gezondheid.